popi image 11132

De stappen voor het afsluiten van een verzuimverzekering

Het afsluiten van een verzuimverzekering is eigenlijk een echte must. Het is een verstandige keuze voor werkgevers die zich willen beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekteverzuim. Deze verzekering dekt namelijk de loondoorbetaling tijdens ziekte. Maar het biedt vaak ook de nodige ondersteuning bij re-integratie. Het proces om een verzuimverzekering af te sluiten kan echter complex lijken. Maar gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Kom je daar graag wat meer over te weten?

1. Start met het inzichtelijk maken van je verzuimrisico’s

Ga je aan de slag met het afsluiten van een verzuimverzekering? In dat geval is het belangrijk om inzicht te krijgen in de verzuimrisico’s. Vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:

  • Hoe hoog is het ziekteverzuimpercentage onder je personeel?
  • Zijn er bepaalde functies waarbij het risico op verzuim groter is, bijvoorbeeld door lichamelijke belasting of stress?

Breng je deze informatie in kaart? In dat geval kun je beter inschatten wat voor soort dekking je nodig hebt. Maar ook welke verzekeringsopties het beste bij jouw bedrijf passen. Ga daarnaast ook zeker het gesprek aan met de verzekeraar. Houd er rekening mee dat je de verzekering niet direct bij de verzekeraar kunt afsluiten. Je dient een offerte aan te vragen en het advies van een financieel adviseur te volgen.

2. Denk goed na over het bepalen van de dekking en eigen risico

Een belangrijke keuze bij het afsluiten van een verzuimverzekering? Dat is het bepalen van de dekking en het eigen risico. De dekking kan variëren van 70% tot 100% van het loon. Hoe hoger de dekking? Hoe hoger de premie zal zijn. Je kunt ook kiezen om een eigen risico af te spreken. Dan betaal je eerst zelf de loonkosten voor een bepaalde tijd voordat de verzekering begint te betalen. Neem je een hoger eigen risico? Dan kun je de maandelijkse premie eenvoudig en snel verlagen. Maar dit kan een groter financieel risico met zich meebrengen. Sluit eenvoudig een verzuimverzekering af bij Nationale-Nederlanden en ga voor gemak.

3. Kies ervoor om een contract af te sluiten met een arbodienst

Veel verzuimverzekeringen vereisen dat je als werkgever een contract hebt met een arbodienst. Een arbodienst ondersteunt bij het ziekteverzuimbeleid. Sommige verzuimverzekeraars hebben een eigen arbodienst waarmee ze samenwerken. Andere verzekeraars geven je juist de vrijheid om zelf een arbodienst te kiezen. Het is belangrijk om te controleren welke arbodiensten worden aangeboden door de verzekeraars. En of deze aansluiten bij jouw bedrijfscultuur en behoeften. Hierdoor kun je altijd zeker zijn van een oplossing op maat voor je bedrijf.

4. Ga aan de slag met het bespreken van preventieve maatregelen

Een goede verzuimverzekering gaat verder dan alleen het vergoeden van loonkosten tijdens ziekte. Veel verzekeraars bieden ook preventieve diensten aan om ziekteverzuim te voorkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Gezondheidschecks
  • Trainingen voor leidinggevenden over het herkennen van werkstress
  • Ergonomische adviezen voor werkplekken

Het is aan te raden om met de verzekeraar te bespreken welke preventieve maatregelen er beschikbaar zijn. Maar ook hoe deze ingezet kunnen worden binnen je bedrijf. Ga je preventief handelen? Dan kun je ziekteverzuim terugdringen en een gezonde werkomgeving creëren.

5. Een polis afsluiten en monitoren

De laatste stap? Dat is het daadwerkelijk afsluiten van de verzuimverzekering. Heb je de dekking, voorwaarden en eventuele preventieve diensten besproken met een financieel adviseur? In dat geval teken je de polis. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden goed doorneemt voordat je tekent. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan. Nadat de verzekering is afgesloten, is het belangrijk om het verzuimbeleid en de samenwerking met de arbodienst te monitoren. Houd de verzuimcijfers goed bij. En bespreek regelmatig met de verzekeraar en arbodienst hoe het beleid verbeterd kan worden.

Remon Hendriksen
Remon schrijft graag over Tech, Gadgets en Software. Heeft ook nog eens een voorliefde voor Data en SEO. Zijn ICT opleiding komt hier nog regelmatig van pas.