chatgpt artikel wat is het

Wat is ChatGPT en hoe gebruik je het?

ChatGPT wordt steeds vaker en intensiever gebruikt en lijkt tegenwoordig de beste vriend van menig student. Toch zijn er nog veel vragen over ChatGPT, logisch. Het is namelijk een relatief nieuwe tool en het ontwikkelt zich constant. 

Bij FENIT begrijpen we dat er vraagtekens ontstaan bij het gebruik van ChatGPT, daarom leggen wij in het artikel hieronder precies uit wat ChatGPT precies is en hoe je de handige tool gebruikt.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een op LLM gebaseerde chatbot, met een zelfsturend kunstmatige intelligentie gemaakt door het bedrijf OpenAI. Tegenwoordig draait het binnen ChatGPT meer dan alleen om tekst. Zo kun je er bijv. ook afbeeldingen mee genereren, data -analyses mee uitvoeren of code voor je alten schrijven.

Hieronder leggen wij je uit wat ChatGPT zo bijzonder maakt en welke software de tool gebruikt. 

chatgpt tekst chat
De huidige setup van ChatGPT.

Wat is er uniek aan ChatGPT

ChatGPT maakt kort gezegd gebruik van veel meer data en informatiebronnen dan de chatbots die voorheen (en nog steeds) veel gebruikt worden door bedrijven. De tool gebruikt onder andere internetbronnen, maar ook informatie, data en gegevens uit boeken. 

ChatGPT is daarom een “deep learning-model” en wordt constant getraind met een dataset van ontelbaar veel woorden uit verschillende bronnen. Hierdoor kan de chat-tool zelf inschatten en voorspellen welke woorden in verschillende contexten staan en welke woorden ChatGPT na elkaar moeten gebruiken. 

De Chatbots die je wellicht al kent geven automatisch ingestelde antwoorden wanneer er een woord in je vraag voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan automatische antwoorden over het retourneren van je pakketje wanneer je het woord “terugsturen” of “retour” in je vraag gebruikt. 

Partnerships ChatGPT

Veel andere (grote) bedrijven erkennen de kracht van ChatGPT. Zo was Microsoft er al vroeg bij en gebruikt het OpenAI nu in verschillende producten, waaronder hun zoekmachine Bing en Azure OpenAI Service.

En nu werd ook bekend dat Apple een strategische partnership aangaat met OpenAI en dus ChatGPT. Het gebruik van de modellen die OpenAI gebruikt zal hierdoor alleen maar toenemen.

De software en bronnen die ChatGPT gebruikt

ChatGPT gebruikt ontzettend veel bronnen en software die we niet allemaal kunnen noemen. Ga er maar vanuit dat alles wat je op internet vindt, ChatGPT ook weet. 

Wel zijn er een aantal belangrijke verzamelbegrippen die de kern vormen van ChatGPT. Dit zijn 5 begrippen die we hieronder stuk voor stuk behandelen.

1. Natuurlijke taalverwerking (NLP)

Natural Language Processing, dit begrip zegt wellicht al wat het betekent. Het zorgt dat computers interacties kunnen hebben met de menselijke taal. Dit betekent dus dat de computers zelf woorden kunnen gebruiken en niet alleen codetaal. 

2. Neutrale netwerken

Voor het gebruik van menselijke taal, op de manier dat ChatGPT het doet, is ook kennis van hersenstructuren nodig. Neutrale netwerken zijn systemen die deze hersenstructuren nadoen om zo de intelligentie van mensen na te bootsen. Op die manier begrijpt ChatGPT bijvoorbeeld welke woorden logischerwijs na elkaar komen.  

3. Grote taalmodellen (LLM’s)

Voor dit begrip wordt vaker de Engelse term “Large Language Models” gebruikt. Deze grote taalmodellen zijn een van de neutrale netwerken die ChatGPT gebruikt om hersenstructuren te begrijpen en te imiteren. Met de grote taalmodellen weet ChatGPT hoe zij de menselijke taal zelf kunnen produceren en welke tekst navolgbaar is. 

4. Generatieve getrainde transvormers (GPT’s)

Deze vallen op hun beurt weer onder de taalmodellen en is eigenlijk een type taalmodel. Het is ook wel de afkorting die je na “Chat” in “ChatGPT” ziet. Er zijn verschillende versies, zoals GPT 3.0 en inmiddels zelfs GPT 4.0. Dit zijn updates die ChatGPT ook doorvoert en daarom zie je deze versienummers vaak ook staan in de ChatGPT versie die je gebruikt. 

5. Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF)

Dit is op zijn beurt dan weer de methode die de GPT modellen gebruiken om kennis te vergaren en zichzelf te verbeteren. De modellen leren van deze methoden hoe ze lopende zinnen maken, dat de antwoorden feitelijk juist zijn en ze geen grove taal gebruiken. 

Hoe gebruik je ChatGPT

ChatGPT is op veel verschillende manieren te gebruiken en er zijn heel veel dingen om de chatbot voor te gebruiken. We leggen je hieronder uit hoe je start met het gebruik van ChatGPT en geven je de meest handige functies van de robottool. 

Beginnen met ChatGPT

Voordat je überhaupt een gesprek met ChatGPT kunt starten, moet je eerst een account aanmaken. Dit kan je doen door een e-mailadres en wachtwoord in te vullen, maar om tijd te besparen doe je dit ook veel sneller door in te loggen met je Google, Microsoft of Apple account. 

Je hebt overigens ook nog de keuze of je voor een gratis account gaat of een premium account. Het grootste verschil in deze accounts is dat je met de betaalde versie op dit moment meer capaciteit hebt (tot wel 5x meer). Sinds de laatste update van ChatGPT verschilt de output tussen deze varianten niet meer.

Als je eenmaal ingelogd bent is het een kwestie van in de tekstbalk een vraag stellen, opdracht geven of informatie op te vragen. Vaak geeft ChatGPT een aantal suggesties om te vragen. 

We raden je aan om eens wat dingen uit te proberen. Er is namelijk vaak wel een hele afgebakende vraag of opdracht nodig om echt het antwoord te krijgen waar je naar op zoek bent. 

mobiele versie van chatgpt
ChatGPT op je mobiel, met een afgebakende vraag.

ChatGPT prompts

De gesprekken die je voer met ChatGPT zijn eigenlijk prompts. Prompts zijn de vragen die je stelt. En hoe beter je deze prompts maakt, hoe beter antwoord je ook krijgt van ChatGPT. Mijn tip is dus ook echt: steek veel tijd in het maken van een goede prompt. Zo krijg jij een antwoord waar je veel meer aan hebt.

Wat zijn GPT’s?

GPT’s zijn een soort van persoonlijk ChatGPT omgevingen. Zie het als een nóg persoonlijkere assistent. Deze assistent is helemaal geprogrammerd / ingesteld om je te helpen met specifieke opdrachten. Ideaal, want zo hoef je niet steeds opnieuw dezelfde prompt in te geven of custom instructions op te geven.

Zo heb ik bijvoorbeeld een eigen GPT gemaakt die meta-descriptions voor me genereert. Deze moeten standaard voldoen aan een x-aantal voorwaarden. Het enige wat ik nog hoef te doen is het onderwerp van een pagina/blog te geven en mijn persoonlijke GPT doet de rest!

mijn eigen gpt
Mijn eigen GPT voor het maken van meta-descriptions.

De meest handige functies van ChatGPT

Veel mensen gebruiken ChatGPT voor de meest uiteenlopende dingen, van het invullen van een vragenlijst en het maken van verslagen tot het oplossen van ruzies.

Wij hebben enkele handige functies hieronder omschreven, maar het staat je natuurlijk helemaal vrij om zelf te onderzoeken welke functie ChatGPT voor jou vervult. 

Grote / lastige documenten samenvatten

Hier gebruik ik het zelf heel veel voor. Lange PDF’s, contracten, long reads etc. Het is fijn om deze te kunnen samenvatten of bijvoorbeeld de 5 meest belangrijke key take-aways te kunnen opvragen. Veel sneller dan wanneer je alles zelf moet lezen!

Coderen

Niet iedereen heeft evenveel verstand van programmeren. Gelukkig hebben we hier ChatGPT als assistent voor. Stel hem een vraag over bijvoorbeeld Python, WordPress, PHP of whatever je ook nodig hebt qua ondersteuning: ChatGPT schrijft de code voor je. Klopt het niet? Dan geef je dat gewoon aan en je krijgt een alternatieve code. Super handig!

ChatGPT beheert je agenda

Hoe makkelijk is het als je zelf je agenda niet meer hoeft bij te houden? ChatGPT helpt je namelijk om prioriteiten te bepalen en een volgorde van belangrijke taken te maken zodat jij weet wat je wanneer moet doen. 

Daarnaast geeft ChatGPT je ook herinneringen en plant hij afspraken in. Hiervoor moet je alleen wel je digitale agenda koppelen. 

De chatbot geeft de beste suggesties voor restaurants

Sta je in een stad of land waar je de weg niet kent, maar wil je toch lekker uit eten? Vraag ChatGPT dan gerust voor de beste restaurant opties in de stad waar jij je bevindt (of gaat bevinden). 

Chat GPT gebruikt hiervoor de Google locaties, reviews, gemiddelde prijzen, etc. van verschillende restaurants op een bepaalde plek en brengt deze samen tot een lijstje. 

Koken met ChatGPT

ChatGPT is in staat om meerdere recepten te genereren wanneer jij een aantal ingrediënten opgeeft. Erg handig voor wanneer je nog dingen in huis hebt die op moeten of wanneer je in een specifieke groente zin hebt.

Helaas moet je het gerecht nog wel zelf bereiden, maar een goed recept vinden met de juiste ingrediënten bespaart vaak ook al veel tijd en moeite. 

Afbeeldingen intepreteren

Maak simpelweg een foto van een object/element waar jij meer over wilt weten en vraag ChatGPT de betekenis of dat hij er meer over wilt uitleggen. Ik heb het mijn zoontje zelfs al zien doen voor zijn huiswerk…🙈

ChatGPT in een notendop

De informatietool is ontzettend handig voor het genereren van informatie, mits je de goede vragen stelt. Bedenk dus goed wat je wil weten en baken je opdrachten en vragen goed af. Alles begint met een goede prompt, want zonder goede input, krijg je ook geen goede output.

Benieuwd naar meer IT en Tech informatie en artikelen? Bekijk dan onze populaire artikelen eens voor meer!

Remon Hendriksen
Remon schrijft graag over Tech, Gadgets en Software. Heeft ook nog eens een voorliefde voor Data en SEO. Zijn ICT opleiding komt hier nog regelmatig van pas.