ai

De toekomst van AI: enkele overpeinzingen

AI: inmiddels weet vrijwel iedereen, ook mensen met weinig digitale ervaring, wat het inhoudt en velen hebben ook weleens gebruikgemaakt van AI. De meeste mensen doorgaans voor de grap, maar uiteraard wordt het binnen de bedrijvensector ook gebruikt voor het versnellen en optimaliseren van processen. En ook binnen de onderwijswereld wordt AI steeds vaker gebruikt. Welnu, we weten wat de vele voordelen van AI zijn. Dat je ermee kunt programmeren, klantenservice optimaliseren, goede prompts schrijven, samenvattingen maken, snel antwoorden kan krijgen op vragen en ga zo maar verder. 

Maar tegelijkertijd weten we inmiddels ook dat AI negatieve aspecten met zich meebrengt. Denk aan de problemen die komen kijken bij deepfake. Daarnaast stellen sommige mensen dat de data van AI niet objectief is, het kan leiden tot privacymisbruik en natuurlijk is er ook nog het sociale aspect. Je hebt nu al mensen die regelmatig met een AI bot praten en die als vriend zien. Wat dat betreft is AI een handig voordeel, maar gelijktijdig ook een zorgenkindje voor de wereld. Maar hoe zal de toekomst van AI er dan uit gaan zien en waar hangt dit van af? 

Wat zijn de reacties van overheden?

In de eerste plaats is het de vraag hoe overheden in de toekomst gaan reageren op AI. De kans dat AI verboden wordt, is gelukkig heel klein omdat veel overheden, ook in Nederland, werken met AI en je er tegenwoordig ook gemakkelijk beter in kan worden door trainingen te volgen bij Aitrainingscentrum.nl. Maar toch is de vraag of overheden AI in de toekomst gaan reguleren door met meer wetgeving te komen. 

Denk bijvoorbeeld aan een verbod op deepfake of de verplichting dat AI-systemen transparanter moeten zijn. En de kans is natuurlijk groot dat overheden uit verschillende landen weer anders reageren, dus dat kan op de lange termijn ook een flinke chaos worden. Op dit moment is er nog weinig regulatie, maar we weten dat de EU, en ook andere overheden, er wel mee bezig zijn. 

Dystopie of utopie?

Welnu, de echte vraag die moet worden gesteld: gaat AI de wereld meer dystopisch maken (= een slechte plaats) of daarentegen utopisch (=een betere plek voor iedereen). Als je kijkt naar sciencefictionfilms uit de jaren 60 en 70, dan zie je vooral dat de nadruk wordt gelegd op een dystopische wereld. 

Denk aan de beroemde film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. In die film neemt een computer het van de mens over met alle gevolgen van dien. En als je kijkt naar de hedendaagse kracht van bijvoorbeeld deepfake en de kennis van AI, dan is het te begrijpen dat men er angstig van wordt. 

Maar op dit moment is het nog lang niet zo ver en is AI vooral utopisch. Het wordt namelijk in gigantisch veel sectoren positief gebruikt en dit laat duidelijk zien welke waarde het heeft. Op dit moment kunnen AI en de mens dus nog gemakkelijk naast en met elkaar leven. 

Siem
Siem heeft zich gespecialiseerd in hardware, technologie en AI. Stuur hem gerust een mail als je hier vragen over hebt.